Olika typer av markiser

Det finns många olika typer av markiser. Man kan alltid hitta något som passar det hus man har. Vi listar några av de vanligaste markistyperna.

Vertikalmarkiser

Den här typen av markiser ger ofta ett stilrent och modernt uttryck. Markiserna löper längs med fönstret och fungerar nästan som en typ av yttre jalusi. Det är vanligt att se vertikalmarkiser. Även om de har ett mer modernt utseende fungerar de förvånansvärt bra på äldre byggnader i sten eller tegel. Vertikalmarkisen är det bästa valet om platsen är utsatt för mycket vind och väder då konstruktionen inte blåser sönder lika lätt.

Korgmarkiser

Korgmarkiser är rundade och har täckta sidor vilket ger ett mycket bra skydd för såväl inne som utomhusmiljö. De är klassiska och ger ett mycket trevligt och gemytligt intryck. Korgmarkiser är stabila och tåliga. Många restauranger med korgmarkiser brukar trycka sina loggor på markisens framsida.

Fönstermarkiser

Markiser av det här snittet är mycket vanliga och går att se på de flesta olika byggnader. De är öppna på sidorna och sträcker sig ut från fönstret med stöd av två balkar, vanligtvis i aluminium.

Terrassmarkiser

Terrassmarkiser kännetecknas av att de är stora. Deras uppgift är att täcka en terrass, balkong eller altanen. Det finns flera typer av just terrassmarkiser. Vissa går rakt ut från husväggen, andra har ben som fälls ut för att ta en del av markisens fulla tyngd. Det finns också terrassmarkiser som fälls ut och sedan ner för att skapa en extra vägg.

Förutom de olika typerna kan markiser också beställas med olika funktioner och tillbehör. Idag kan man exempelvis få helautomatiska markiser som följer solens gång och ställer in sig efter den. Du kan också välja att ha en kassett som skyddar markisen när den är ihoprullad. Prata med din återförsäljare av markiser i Norrtälje för att få det precis som du vill ha det!