Gör iordning tomt och utsidan av huset

När man har ett hus är det viktigt att man tar hand om det. Vi har gjort en checklista med sådant som kan vara bra att kolla över.

Fasaden

Har du en träfasad är det otroligt viktigt att den tas omhand på ett bra sätt. Trähus skall målas ungefär vart 10-15 år annars riskerar färgen att flagna. Även putsade fasader och tegelhus behöver renoveras ibland, dock inte riktigt lika ofta. Om man inte tar hand om fasaden så finns risken att fukt tränger in bakom den där den orsakar mögel och fukt. Är du själv inte så händigt går det att anlita hantverkare som hjälper dig med fasadrenovering i Stockholm.

Taket

Även taket är otroligt viktigt att hålla fint och intakt. Du kan själv slänga ett öga från markplan för att se om det ser bra ut eller klättra upp försiktigt på en stege för att kunna se bättre. Misstänker du att något är fel kan det vara god idée att anlita takbesiktning. Då taket tar emot en stor mängd nederbörd är det viktigt att det håller tätt.

Grunden

Grunden är något som lätt glöms bort. Kanske för att den många gånger är nedgrävd och därför inte syns från utsidan. Grunden är dock precis lika viktig som fasaden. Man skall dränera om grunden med ungefär 30-40 års mellanrum för att källaren ska hålla sig torr och i gott skick. Att dränera är en ganska omfattande och dyr process. Det kan vara bra att förbereda sig och börja spara till det om du tror att det snart kan vara dags.

Trädgården

Har du en trädgård så bör du ta hand om den. Trädgården ramar in huset och behöver viss omsorg. Håll den enkelt och ren. Samla ihop och släng allt skräp såsom gamla leksaker, trasiga trädgårdsmöbler och vissna blommor. Om du har rabatter som du missköter är det bättre att gräva igen dom.

Läs mer om hur du ska göra iordning ditt hus samt fasadrenovering: https://www.fasadrenoveringstockholm.net/